Expo 2016

Antwerpen Koffiestad

De 6000 bezoekers aan  “Op de koffie bij Nottebohm” en “120 jaar Rombouts” hebben deze koffietentoonstellingen gewaardeerd.

jespers1920

In het koffiemoleken, 1920, Oever Antwerpen. Vandaag koffie Jespers.

Op de koffie bij Nottebohm

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Hendrik Conscienceplein 4, 2000 Antwerp naamsvierkant_EBHC
Zaterdag 30 januari tot en met zondag 13 maart 2016
Open van dinsdag tot en met zondag, van 13u tot 17u

Nergens in de wereld ligt er zoveel koffie als in de haven van Antwerpen. Goed voor zo’n 50 miljard kopjes per jaar. Koffie komt uit tropische landen maar het Belgisch klimaat is gunstig voor de opslag van koffie. In Antwerpen stad, dichtbij de haven, vestigden zich sinds het begin van de vorige eeuw heel wat koffiebranderijen. Door de stijging van de stedelijke bevolking, de toegenomen consumptie en grotere industriële productieprocessen werden deze in de jaren 60 gedwongen te verhuizen naar de randstad.

We tellen vandaag in het centrum opnieuw nieuwe koffiebranderijen met koffiebar. Het zijn kleinschalige ambachtelijke bedrijfjes, want speciale koffie is helemaal in. Hieronder een foto van het interieur van Patisserie de l’Avenue, De Keyserlei te Antwerpen. Koffie en koeken of taartjes gaan goed samen.

patidelavLR

In de Nottebohmzaal, een exclusieve historische plek, tonen we het verhaal van koffieboon tot kopje. We belichten productie, invoer van koffie en de rijke geschiedenis van koffiebranderijen en merken. De Nottebohmzaal dateert uit 1936 en is niet alleen bibliotheekmagazijn en tentoonstellingsruimte, maar ook bewaarplaats van een aantal topstukken uit de collectie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

 

Rombouts Koffie 120 jaar

KOCA Basisonderwijs, Rudolfstraat 40, 2018 Antwerpen
Zaterdag 20/02 t.e.m. vrijdag 11/03/2016
Open op maandag, dinsdag en vrijdag: 13u – 14u en 16u – 16u45 en op woensdag: 13u – 16u

In 1896 huurde de Antwerpenaar Franciscus Rombouts een koffietrommel en begon op het Zuid in Antwerpen koffie te branden. Tot aan de Tweede Wereldoorlog bleef zijn bedrijf relatief klein. Vanaf 1950 kwam daar verandering in. De drie zonen van de stichter kwamen in de zaak en zij hebben de onderneming bloeiend gemaakt. Zo lanceerden ze in 1964 een wereldprimeur: de plastic koffiefilter.
rombouts_expo 58 manLR

Rombouts had intussen een nieuwe fabriek gebouwd in de Rudolfstraat. Tussen 1993 en 1998 verhuisde het bedrijf naar Aartselaar, waar het nog steeds gevestigd is.

In het oude bedrijfsgebouw in de Rudolfstraat, dat nu een school herbergt, vieren we met een tentoonstelling het 120 jarig bestaan van Rombouts Koffie.
Aan de hand van foto’s en film tonen we hoe Rombouts Koffie zich ontwikkelde. De Rombouts ’film bestaat uit een compilatie van oud beeldmateriaal van de jaren 30 en 70 aangevuld met publiciteitsfilmpjes uit die tijd. We confronteren dit verleden met het heden door foto’s en filmbeelden van de huidige fabriek in Aartselaar.

Publicaties van Antwerpen Koekenstad

De geschiedenis van Antwerpen Koekenstad is te uitgebreid om in één boekdeel vast te leggen. Antwerpen Koekenstad wordt een reeks. In deel 1 komt Biscuits Parein aan het bod met als surplus het catalogusgedeelte van de tentoonstelling Antwerpen Koekenstad 2014. Deel 2 focust op De Beukelaer, indertijd de eerste en grootste fabrikant van koekjes en chocolade op het Europese vasteland. In bijlage komen de nieuwe foto’s van Jimmy Kets, opgenomen in de huidige fabriek in Herentals (Mondelez International).

Biscuits Parein (kleur, 148 bladzijden,softcover 20 euro), De Beukelaer’s Fabrieken (kleur, 164 bladzijden,softcover 20 euro) en Op Koffieklets (kleur, 164 bladzijden, softcover 20 euro) zijn verkrijgbaar bij de Stadswinkel, Grote Markt  2000 Antwerpen en bij Standaard Boekhandel.