Nata Lisboa

Pastel de Belém of pastel de nata (gebakje uit Belém of roomgebakje) is een van de bekendste zoetigheden uit de Portugese keuken. Het oorspronkelijke recept is het slechtst bewaarde geheim van Portugal, want je kan het gebakje zowat overal waar Portugezen wonen verkrijgen.

Het taartje zou ontstaan zijn rond de 18de eeuw in het klooster van Jerónimos te Belém in Lissabon. Het was toen heel gewoon dat kloosters veel eieren produceerden. De eiwitten werden gebruikt om de habijten mee te stijven en de wijnen te klaren. De eigelen die overbleven, werden verwerkt in zoete lekkernijen.

De Liberale Revolutie van 1820 leidde tot de sluiting van het klooster. In 1837 gaven de monniken het recept van pastel de nata door aan een ambachtelijke Fábrica de Pastéis de Belém. Daarom wordt het gebakje ook wel Pastel de Belém genoemd. Deze fabriek bestaat nog steeds. Maar je hoeft niet per se naar ginder om dit roomtaartje, besprenkeld met kaneel en poedersuiker, te proeven. Hier bij Nata Lisboa is het heerlijk met een stevig kopje koffie.

Adres
Nationalestraat 6
2000 Antwerpen
0494 46 00 85
http://www.natalisboa.com

Openingsuren
Ma tot zat: 8u–18u
Zondag gesloten

Pateekes Pass
1 coupon 1 pastel de nata

natalisboa