Expo 2014

Tentoonstelling Antwerpen Koekenstad

30/1/2014 tot vrijdag 15/2/2014
Centraal Station Antwerpen, grote hal en middenstatie
Open elke dag, heel de dag.
Inkom gratis

Op deze historische plaats, ziet u in meer dan 100 m² panelen de historiek van twee eeuwen Antwerpse industriële en ambachtelijke confiserie-, biscuit-, koekjes- en chocoladeproductie.

Naast de ontluistering van de Antwerpen Koekenstad, belichten we Parein en De Beukelaer van bij hun ontstaan, de vernieling door de V1 en V2 bommen op het einde van WOII,  de heropbloei einde jaren 50 en fusie tot General Biscuits. U staat verwonderd door zoveel bijna verloren erfgoed.

In de vorige eeuw waren er binnen de grote ring van Stad Antwerpen bijna 100 koekjes- en chocoladefabrikanten. Elk treinstation had zijn specifieke odeur : Parein aan het toenmalige Zuidstation, De Beukelaer bij het Centraal Station en Biscuits Phoenix aan het Ooststation verspreidden koekjes- en chocoladegeur. Martougin in Borgerhout en Meurisse aan het Damstation deden hetzelfde met chocolade . Als de wind goed zat, rook heel de stad lekker. Wie in Antwerpen dus met de trein aankwam werd bedwelmd door de zoete stad.

De expositie bevat exclusief materiaal uit de collectie van Dimitri Parein (achterachterkleinzoon van de stichter), de collectie van De Beukelaer (Mondelez International), het archief van Frans Lauwers en stads- en bedrijfsarchieven.

pareinlouisdimitri
Foto’s, postkaarten, leuke verhalen over Antwerpen Koekenstad

Heeft u beelden (foto’s, postkaarten etc.), films of andere informatie over bakkerijen, patissiers, koekjes- of chocoladefabrieken in Antwerpen, neem dan contact op met antwerpenkoekenstad@gmail.com.
Alle beelden, weetjes, leuke anekdotes zijn welkom.

Geschiedenis van Antwerpen Koekenstad

De geschiedenis van Antwerpen Koekenstad is te uitgebreid om in één boekdeel vast te leggen. Antwerpen Koekenstad wordt een reeks. In deel 1 komt Biscuits Parein aan het bod met als surplus het catalogusgedeelte van de tentoonstelling Antwerpen Koekenstad 2014. Dit boek (in kleur, 148 bladzijden) is vanaf 25 januari 2014 voor 20 euro verkrijgbaar bij de Stadswinkel, Grote Markt  2000 Antwerpen.