Historiek

Meurisse

In 1845 opende de eerste chocoladefabriek van België, Meurisse in de Hoveniersstraat. Ze verhuisde later naar het Damplein waar tegenwoordig Belgica meubels is gevestigd. Meurisse is bij de oudere generatie nog gekend om de Boy Scouts-, de Perrette en Finor-reep. Wie herinnert zich de slogan “Elke reep Finor brengt u voedsel en kennis. Na ieder stuk Finor zijt ge wat sterker en geleerder.”? De kennis kwam door de chromo’s die bij de repen staken en in albums konden worden geplakt. Meurisse verliet de Damwijk rond 1970. Het merk werd overgenomen door multinational Kraft en wordt nu niet meer gebruikt.

finor

Parein en De Beukelaer

Edouard Parein kocht in 1890 aandelen van de Borgerhoutse Biscuiterie Cordemans. Maar in 1895 opende hij onder eigen naam een koekjesfabriek op het Zuid. Parein was bekend om zijn Tuc-koekjes en chocoladewafels. De biscuiterie vulde de driehoek tussen de Brussel-, Ieper- en Montignystraat. Het gebouw is vandaag van de Karel de Grote-Hogeschool.

pareinbeurre

Rond 1885 startte De Beukelaer, op gronden gekocht van de Zoo, de productie van koekjes. De geur van deze industriële bakkerij in de Lange Kievitstraat (de huidige Alcatelsite) vlakbij het Centraal Station, was voor treinreizigers een aangename kennismaking met de koekenstad. Edward Jacobus De Beukelaer maakte naast koekjes ook chocoladerepen. In de wikkels zaten, zoals bij de meeste fabrikanten tussen 1950 en 1970, prentjes. Ze zijn vast nog bij verzamelaars terug te vinden. De fabriek verhuisde in 1963 naar Herentals.

De Beukelaer fusioneerde in de jaren ‘60 met Parein tot General Biscuits en kwam later in handen van de Franse Lu-groep. Vandaag maakt de koekjesfabriek deel uit van Mondelez International.

Martougin

Oudere sinjoren herinneren zich wellicht de werkplaatsen van de Chocolaterie Modèle, die van 1907 tot 1966 op de hoek van de Helmstraat en Schapenstraat de Martougin-chocolade produceerde. Minerva, Jemma en Galba waren gekende chocolademerken. Het Nederlandse Van Houten kocht en sloot de Antwerpse fabriek in 1966.

martougin un

Vanova en Cargill

Voor de Tweede Wereldoorlog was Vanova een bekend chocolademerk. Het was gevestigd in de Belgiëlei 37. Het Zwitserse Nestlé nam het merk en de gebouwen over en verkocht ze in de jaren 90 door aan Cargill Cocoa & Chocolate. Vandaar dat Antwerpen de enige stad in België is, waar vandaag nog op industriële schaal chocolade wordt geproduceerd.

Antwerpse chocolatiers

In de jaren 1950-70 waren er in Antwerpen meer dan 30 chocolatiers die pralines maakten in een eigen atelier. Ze wisselden maandelijks van gedachten in een cafétje op de Suikerrui. Het waren en zijn meestal ambachtelijke familiebedrijven en velen sloten in de vorige eeuw wegens gebrek aan opvolging. Bastin, Burie, Del Rey en Goossens zijn de oudste nog bestaande Antwerpse chocolatiers van die generatie. Ze hebben een rijke traditie en elk hun specifieke producten.

Er zijn intussen heel wat nieuwe winkels bijgekomen zodat Antwerpen terug een metropool is geworden van ambachtelijke chocolatiers.

Antwerpse Handjes

Dit symbool ontstond in 1934 na een wedstrijd van de Antwerpse banketbakkersvereniging. In 1956 kwam er een octrooi op de samenstelling, vorm en verpakking. Het handje bestond aanvankelijk slechts als koekje, later ook als suikergoed. René Goossens ontwikkelde in 1981 de chocoladen variant.

Het vervaardigen en verkopen van Antwerpse Handjes is voorbehouden aan de leden van de Syndicale Unie voor Brood-, Banket-, Chocolade- en IJsbedrijf .

Oorspronkelijk bestond het handje enkel zonder vulling. Sinds 1982 zijn er 2 varianten beschikbaar: een met marsepein- met Elixir d’Anvers – een ander met een smeuïge pralinévulling.