Erasmus avant la lettre

Na de Eerste Wereldoorlog trekken de rijke Britten op vakantie naar Europa. Zwitserland wordt een fervente bestemming. De Zwitsers gaan hier graag op in en spelen hun gastronomische troeven uit. De Coba Schule wordt opgericht in Bazel. Deze school levert banketbakkers af van hoogstaand  niveau. Studenten van bij ons, meestal zonen van patissiers, gingen aan deze school studeren. Het was geen goedkope opleiding, maar de resultaten mochten er zijn.

konditorei-LR

Wie slaagde in de eindproef kreeg  een genummerd exemplaar van het “Schweizer illustriertes handbuch der Konditorei”.  We vermelden o.a. Gustave Wittamer zoon van Henri Wittamer (Brussel) als student maar ook Ferdinand Snepvangers, van de verdwenen Patisserie Moreels op de hoek Quellinstraat en de Quinten Matsijslei, studeerde aan deze gerenommeerde school af.

In Luzern wordt in 1948 de Richemont school opgericht door een rijke Engelsman uit het graafschap Richemont (Kent). Ook deze school wordt toonaangevend op het gebied van patisserie. Om de kwaliteit na de studie te verzekeren, worden in verschillende landen Richemont-clubs opgericht (voor België in 1959). Ook vandaag nog wisselen banketbakkers uit verschillende landen hier informatie uit.

Walter Geluyckens