Expo Zout&Zoet

vrijdag 2 februari – zondag 11 maart 2018
Inkom: 7 euro / met korting 5 euro
Van woensdag tot en met zondag, 13u – 17u. Maandag en dinsdag gesloten.
Ex-postgebouw, boven Mercado, Groenplaats, Antwerpen

Deze tentoonstelling geeft een beeld van zout en zoet in Antwerpen en focust op de boeiende geschiedenis van Tuc en Cent Wafer.
Het zout zoet verhaal begint in de huidige Suikerrui. Dit is historisch te duiden want voor 1530 omvatte de Suikerrui ook de Boterrui én de Zoutrui. Vooral suiker bracht leven in de brouwerij: er waren in de 16e eeuw tientallen suikerbakkers in de stad. Die geschiedenis is de bestaansreden van nog één Antwerpse kandijfabriek: Candico. Dit bedrijf ontstond finaal uit de fusie van diverse suikerfabrieken. Het is één van de weinige fabrikanten in Europa van kandijsuiker. In bijna elk Vlaams huisgezin staan er vandaag twee producten van Candico. De cassonade en siroop zijn zeer populair.

candicoluciferLRkandijLR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuc is wereldwijd heel populair en daarom wellicht het bekendste product van Antwerpen. Louis Parein was één van bedenkers. In de jaren 1960 verhuisde de Biscuiterie naar Beveren waar voor Tuc een eerste moderne productielijn werd gebouwd. Het allereerste gebakken koekje uit deze nieuwe fabriek kan je op de expo bekijken. Biscuits Parein was echter vooral bekend door het zoet. De originele Cent Wafer is een koekje voor iedereen: niet duur én met chocolade vulling.
Een geschiedenis om van te smullen.

coverpareindozen1950_UA001LR