Expo

Praktische informatie Tentoonstelling Koekjes uit Antwerpen

Vrijdag 5 maart 2021 tot en met zaterdag 27 maart 2021
Stadsfeestzaal, Meir 78  2000 Antwerpen

Openingsuren
Dinsdag tot en met zaterdag: van 12u tot 17u
Open op koopzondag  7 maart 2021

Toegangsprijzen

Individuele bezoekers: € 5,00
Gratis toegang
Met inkomkaart Chocoladeweek & Pateekesweek

Met de bons op het inkomkaart krijg je gratis twee mooie postkaarten van Antwerpen Koekenstad en een 6-pack melo cakes.

Wij houden ons aan de Corona-maatregelen van de overheid waardoor het kan dat er wijzigingen komen in onze activiteiten. Veranderingen hierin worden zo snel mogelijk aangekondigd op deze website.

Maatregelen tijdens het bezoek:
– groepsbezoeken en rondleidingen zijn niet mogelijk;
– houd steeds 1,5 meter afstand van andere mensen;
– het is verplicht om een mondmasker te dragen voor alle bezoekers ouder dan 12 jaar;
– volg de vaste route en raak niets aan;
– de toegang werkt met tijdslot en hoeveelheidsblokken;
– reserveren per mail of telefoon is niet mogelijk;
– je kan enkel de beurt afwachten of ter plaatse reserveren voor dag en uur (dag + 12u of 13u of 14u of 15u of 16u);
– bij reservatie dient men zich 5 minuten voor het reservatie uur te melden. Wees aub stipt want de reservatie vervalt voor wie te laat komt;
– de maximale bezoekduur is 50 minuten;
– volg de raadgevingen van onze medewerkers op.

Betalingen voor de toegang of andere aankopen kunnen voorlopig enkel cash gebeuren. Vanaf x maart zal er ook betaald kunnen worden met Payconiq.

Aan de inkom krijg je een wedstrijdformulier en info over het routeplan.
Er is geen vestiaire en geen toilet beschikbaar in de tentoonstellingsruimte.

Het Antwerps Handje en het marshmallow chocolaatje

Hoe komt het dat het Handje met de stad Antwerpen wordt verbonden? En wat deed Jos Hakker in 1934 met dit symbool? Eind jaren 1930 ontstond er ook een chocoladen versie. Deze handjes worden intussen zeer gesmaakt…
Sinds 2014 laten illustratoren hun talent los op de vorm van het handje. Meer dan 160 Belgische en internationale kunstenaars illustreerden in het thema vriendschap het Antwerpse Handje.

De “negerzoen” is ouder dan het Antwerpse Handje. Dit chocoladen cakeje zou voor het eerst begin 1900 gemaakt zijn in Montreal. Het werd oorspronkelijk enkel in ambachtelijke ateliers geproduceerd. Door het succes lanceerde De Beukelaer in de jaren 1930 zijn eigen versie: de mellow cake.
Vanaf omstreeks 2000 was er in Europa nogal wat commotie omtrent de naamgeving. Negerinnetetten werden melocakes, Negerküsse veranderen in Schokoküsse of Schaumküsse, Franse Têtes de nègre werden Bisous de Mousse, Engelse Negro kisses werden Angel Kisses en Finse Neekerin suukot werd Brunberg suukot.
De melo-cake van De Beukelaer is het eerste Europese merk voor dit koekje.

GOODIEBAG Koekjes uit Antwerpen

De goodiebag bevat het standaardboek over het Antwerpse Handje, aangevuld met een ruim pakket van LU koekjes, onder meer de Melo-Cakes, Leo, Pim’s …
Het boek belicht de geschiedenis van de relatie tussen Antwerpen en de hand, het ontstaan van het Antwerpse Handje als zoete lekkernij.
De goodiebag kan worden aangekocht op de tentoonstelling.

Normale prijs
30 euro
Prijs met korting
20 euro (korting van 10 euro met het inkomkaart expo “Koekjes uit Antwerpen”)

De betaling voor de toegang of andere aankopen kan voorlopig enkel cash gebeuren. Vanaf x maart zal er ook betaald kunnen worden met Payconiq.

Bezoeken met een gids

Gezien de huidige Covid-maatregelen zijn groepsbezoeken en rondleidingen niet mogelijk. Wijzigingen hierin worden op deze website aangekondigd.

De rondleiding duurt circa 1 u en kan geboekt worden van vrijdag 4 maart 2021 tot en met zaterdag 27 maart 2021, van dinsdag tot en met zaterdag. De prijs voor de rondleiding bedraagt € 75 voor een groep van maximum 10 personen. De inkomprijs voor de tentoonstelling, een 6-pak melo-cakes en 2 postkaarten Antwerpse Handjes per bezoeker zijn inbegrepen. Elke bezoeker kan ook deelnemen aan de wedstrijd.

Voor meer info of boekingen: Danny Braem 0495 54 24 94
Vermeld je naam, het aantal personen, de datum en het gewenste startuur. Na de boeking ontvang je informatie over betaling, gids, plaats van afspraak.