Expo

Praktische informatie Tentoonstelling Koekjes uit Antwerpen

Vrijdag 4 maart 2021 tot en met zaterdag 27 maart 2021
Stadsfeestzaal, Meir 78  2000 Antwerpen

Openingsuren
Dinsdag tot en met zaterdag: van 10u tot 17u
Open op koopzondag  7 maart 2021

Het Antwerps Handje en het marshmallow chocolaatje

Hoe komt het dat het Handje met de stad Antwerpen wordt verbonden? En wat deed Jos Hakker in 1934 met dit symbool? Eind jaren 1930 ontstond er ook een chocoladen versie. Deze handjes worden intussen zeer gesmaakt…
Sinds 2014 laten illustratoren hun talent los op de vorm van het handje. Meer dan 160 Belgische en internationale kunstenaars illustreerden in het thema vriendschap het Antwerpse Handje.

De “negerzoen” is ouder dan het Antwerpse Handje. Dit chocoladen cakeje zou voor het eerst begin 1900 gemaakt zijn in Montreal. Het werd oorspronkelijk enkel in ambachtelijke ateliers gemaakt. Door het succes lanceerde De Beukelaer in de jaren 1930 zijn eigen versie: de melo-cake.
Vanaf omstreeks 2000 was er in Europa nogal wat commotie omtrent de naamgeving. Negerinnetetten werden melocakes, Negerküsse veranderen in Schokoküsse of Schaumküsse, Franse Têtes de nègre werden Bisous de Mousse, Engelse Negro kisses werden Angel Kisses en Finse Neekerin suukot werd Brunberg suukot.
De melo-cake van De Beukelaer is het eerste Europese merk voor dit koekje.

Toegangsprijzen

Individuele bezoekers: € 5,00
Gratis toegang
Met inkomticket Chocoladeweek & Pateekesweek
Kinderen onder de 12 jaar, begeleid door een betalende volwassene (maximum 5 kinderen per volwassen begeleider).

GOODIEBAG Koekjes uit Antwerpen

De goodiebag bevat het standaardboek over het Antwerpse Handje, aangevuld met een ruim pakket van LU koekjes, onder meer de Melo-Cakes.
Het boek belicht de geschiedenis van de relatie tussen Antwerpen en de hand, het ontstaan van het Antwerpse Handje als zoete lekkernij.
De goodiebag kan worden aangekocht op de tentoonstelling.

Normale prijs
30 euro
Prijs met korting
20 euro (korting van 10 euro met de bon van de pateekes&chocoladepas)
25 euro (korting van 5 euro met het inkomticket expo “Koekjes uit Antwerpen”)

Bezoeken met een gids

De rondleiding duurt circa 1 u en kan geboekt worden van vrijdag 4 maart 2021 tot en met zaterdag 27 maart 2021, van dinsdag tot en met zaterdag. De prijs voor de rondleiding bedraagt € 60 voor een groep van maximum 10 personen. De inkomprijs voor de tentoonstelling is inbegrepen.

Voor meer info of boekingen: Danny Braem 0495 54 24 94
Vermeld je naam, het aantal personen, de datum en het gewenste startuur. Na de boeking ontvang je informatie over betaling, gids, plaats van afspraak.