Expo 2015

De Beukelaer’s Fabrieken
Biscuits en Chocolade

Zaterdag 14/02/2015 tot 30/05/2015
Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22 2000 Antwerpen
Open van 10 tot 17 uur op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag
Inkom 5 euro, kortingen mogelijk

Mede dankzij de fabrieken van De Beukelaer draagt Antwerpen de bijnaam ‘Koekenstad’. Het bedrijf werd in 1870 opgericht door Edward de Beukelaer, een jonge bakker uit Antwerpen. De Beukelaer was de eerste industriële koekjesproducent op het Europese vasteland en werd tot ver buiten de landsgrenzen bekend. De fabriek was bijna honderd jaar actief in het centrum van de stad, gaf duizenden Antwerpenaars werk en verleidde alle passanten met zijn heerlijke zoete geuren. In de jaren zestig verhuisde de fabriek naar Herentals. Tot op de dag van vandaag is ze de grootste koekjesfabriek in Europa.

De naam ‘De Beukelaer’ staat nog steeds voor kwaliteitskoekjes. De expo toont de smakelijke erfenis die Edward de Beukelaer en zijn familie nalieten met een schat aan documentatie, foto’s en andere memorabilia uit de archieven van het bedrijf. Reclameplaten, wikkels en koekendozen laten zien hoe Biscuits De Beukelaer de smaak van de tijd op de voet volgt.

praline1925

Een nooit eerder vertoonde fotoreeks en filmdocumentaire uit de jaren twintig, gemaakt in de toenmalige fabriek bij het Centraal Station van Antwerpen, nemen de bezoeker van de expo mee terug in de tijd. Fotograaf Jimmy Kets werkte een week lang in de koekjesfabriek in Herentals en confronteert zijn hedendaagse foto’s en film met het historische archiefmateriaal.
Omdat het 19de-eeuwse Huis De Beukelaer deel uitmaakt van het gebouw van het Letterenhuis, was er geen betere plek denkbaar voor deze expo met dit uiterst bijzonder archiefmateriaal.

Jimmy Kets begon zijn carrière als persfotograaf voor de krant De Morgen (2001-2008), die hij later zou inruilen voor De Standaard. Sinds 2007 is hij lid van het Belgische fotoagentschap Reporters, waardoor zijn beelden internationaal verspreid worden. Hij is ook bekend door zijn werk voor televisie, zijn tentoonstellingen en boekpublicaties.

Het Huis De Beukelaer werd gebouwd in opdracht van de reder Jan Lambrecht Michiels. Hij verbleef er samen met zijn gezin van 1840 tot bij zijn overlijden in 1868. Maar het gebouw dankt zijn naam aan zijn laatste particuliere bewoner, Edward de Beukelaer die hier van 1895 tot 1910 woonde.
Het huis maakt vandaag deel uit van het huidige Letterenhuis dat onder meer het museum voor literatuur huisvest.

Biscuits Parein Wereldwijd

Zaterdag 14/02/2015 tot 31/05/2015
MAS Kijkdepot, Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen
Open van di tot zo, 10 tot 17 uur, elke dag
Inkom gratis

Antwerpen heeft zijn naam als ‘Koekenstad’ niet gestolen. In de eerste helft van de twintigste eeuw was Antwerpen immers het mekka van koekjes-, chocolade- en snoepfabrieken.

Deze smaakvolle presentatie in het kijkdepot van het MAS toont de privécollectie van Dimitri Parein. Hij is de achter- achterkleinzoon van graanhandelaar Edouard Parein, die in 1890 de koekjesfabriek Parein oprichtte. Je ontdekt er nostalgische affiches, typische blikken koekjesdozen uit grootmoeders tijd en prachtig promomateriaal dat je terugvoert naar de jaren van de Antwerpse én wereldwijd verspreide Parein koekjes. Met fascinerende recepten waarvan weinigen de finesses kenden en die tot op heden nog steeds geheim blijven.

We belichten de periode van 1890 tot 1965, toen Parein fusioneerde met dat andere grote Antwerpse koekjesbedrijf, De Beukelaer.

Tentoonstelling Antwerpen Koekenstad

Vrijdag 30/1/2015 tot vrijdag 27/3/2015
ADVN, Archief en onderzoekscentrum, Lange Leemstraat 26, 2018 Antwerpen
Open van maandag tot vrijdag, doorlopend van 9 tot 16 uur.
Inkom gratis

Op de binnenkoer van dit mooi complex, ziet u in meer dan 100 m² panelen de historiek van twee eeuwen Antwerpse industriële en ambachtelijke confiserie-, biscuit-, koekjes- en chocoladeproductie.

Naast de geschiedenis van de Antwerpen Koekenstad, belichten we Parein en De Beukelaer van bij hun ontstaan, de vernieling door de V1 en V2 bommen op het einde van WOII,  de heropbloei einde jaren 50 en fusie tot General Biscuits. U staat verwonderd door zoveel bijna verloren erfgoed.

In de vorige eeuw waren er binnen de grote ring van Stad Antwerpen bijna 100 koekjes- en chocoladefabrikanten. Elk treinstation had zijn specifieke odeur : Parein aan het toenmalige Zuidstation, De Beukelaer bij het Centraal Station en Biscuits Phoenix aan het Ooststation verspreidden koekjesgeur. Aan het Damstation domineerde de chocolade van Meurisse. Als de wind goed zat, rook heel de stad lekker. Wie in Antwerpen dus met de trein aankwam werd bedwelmd door de zoete stad.

Foto’s, postkaarten, leuke verhalen over Antwerpen Koekenstad

Heeft u beelden (foto’s, postkaarten etc.), films of andere informatie over bakkerijen, patissiers, koekjes- of chocoladefabrieken in Antwerpen, neem dan contact op met antwerpenkoekenstad@gmail.com.
Alle beelden, weetjes, leuke anekdotes zijn welkom.