Expo 2021

Koekjes uit Antwerpen

Vrijdag 5 maart 2021 tot en met zaterdag 27 maart 2021
Stadsfeestzaal, Meir 78  2000 Antwerpen
Openingsuren
Dinsdag tot en met zaterdag: van 12u tot 17u
Open op koopzondag  7 maart 2021

Meer praktische informatie en de COVID-19 voorzorgsmaatregelen lees je hier.

De koekjes van Antwerpen Koekenstad 2021 worden het Antwerpse Handje en de melocake. Een patisserie en een chocolade product. Beide koekjes zijn lekker en populair en hebben een positieve weerklank. We steken in deze vreemde tijden een handje uit voor elkaar en melo klinkt als mellow wat mild en vriendelijk betekent.
In een ambachtelijk atelier werd een reuze handje op maat van Antigoon, en een mega melocake gemaakt. Deze exemplaren zijn op de expo te bezichtigen en kunnen worden gewonnen bij deelname aan onderstaande wedstrijd.

We tonen de boeiende ontstaansgeschiedenis van deze Antwerpse koekjes. Het Antwerpse Handje dateert van 1934, maar het marsmallow chocolaatje is ouder. In 1901 ontwikkelde Théophile Viau in zijn atelier in Montreal een chocozoen die hij “Empire” doopte. Omstreeks 1927 werd de ambachtelijke makelij vervangen door een machinale productie. Het chocolaatje werd een merk met de naam “Whippet”.

De “negerzoen” werd oorspronkelijk enkel in ambachtelijke ateliers gemaakt. In 1920 gebeurde dat in Nederland in het atelier van Buijs. Buijs was er ook de eerste grote producent van “negerzoenen”. Vandaag is “Buys zoenen” in Nederland wat melo-cakes zijn in België.

Omstreeks 1930 bracht De Beukelaer uit Antwerpen dit op de markt onder de naam Melo-cake, het eerste Europese merk voor dit type chocoladekoekje.

Wedstrijd

De bezoekers van de tentoonstelling kunnen deelnemen aan een wedstrijd.
Op de tentoonstelling krijg je een wedstrijdformulier met vragen die je kan oplossen in de tentoonstelling én je kan kiezen voor een originele naam voor dit cakeje. De benamingen “negerzoen, negerinnete… ” zijn niet meer van deze tijd en anderzijds is “Melo-Cake” een geregistreerd merk.
Het ingevuld wedstrijdformulier overhandig je bij het verlaten van de tentoonstelling aan de balie van de expo.

Er zijn 100 prijzen te winnen. De winnaars worden op 31 maart 2021 bekend gemaakt op de facebookpagina van Antwerpen Koekenstad. Er is ook een dagprijs van 60 melo-cakes.

GOODIEBAG Koekjes uit Antwerpen

De goodiebag bevat het standaardboek over het Antwerpse Handje, aangevuld met een ruim pakket van LU koekjes, onder meer de Melo-Cakes.
Het boek belicht de geschiedenis van de relatie tussen Antwerpen en de hand, het ontstaan van het Antwerpse Handje als zoete lekkernij.

De goodiebag kan worden aangekocht op de tentoonstelling.
Normale prijs: 30 euro
Prijs met korting
20 euro (korting van 10 euro met de bon van de pateekes&chocoladepas)
25 euro (korting van 5 euro met het inkomticket expo “Koekjes uit Antwerpen”)