Expo 2021

Koekjes uit Antwerpen

Vrijdag 4 maart 2021 tot en met zaterdag 27 maart 2021
Stadsfeestzaal, Meir 78  2000 Antwerpen
Openingsuren
Dinsdag tot en met zaterdag: van 10u tot 17u
Open op koopzondag  7 maart 2021

De koekjes van Antwerpen Koekenstad 2021 worden het Antwerpse Handje en de melocake. Een patisserie en een chocolade product. Beide koekjes zijn lekker en populair en hebben een positieve weerklank. We steken in deze vreemde tijden een handje uit voor elkaar en melo klinkt als mellow wat mild en vriendelijk betekent.
In een ambachtelijk atelier werd een reuze handje op maat van Antigoon, en een mega melocake gemaakt. Deze exemplaren zijn op de expo te bezichtigen en kunnen worden gewonnen bij deelname aan onderstaande wedstrijd.

We tonen de boeiende ontstaansgeschiedenis van deze Antwerpse koekjes. Het Antwerpse Handje dateert van 1934, maar het marsmallow chocolaatje is ouder. In 1901 ontwikkelde Théophile Viau in zijn atelier in Montreal een chocozoen die hij “Empire” doopte. Omstreeks 1927 werd de ambachtelijke makelij vervangen door een machinale productie. Het chocolaatje werd een merk met de naam “Whippet”.

De “negerzoen” werd oorspronkelijk enkel in ambachtelijke ateliers gemaakt. In 1920 gebeurde dat in Nederland in het atelier van Buijs. Buijs was er ook de eerste grote producent van “negerzoenen”. Vandaag is “Buys zoenen” in Nederland wat melo-cakes zijn in België.

Omstreeks 1930 bracht De Beukelaer uit Antwerpen dit op de markt onder de naam Melo-cake, het eerste Europese merk voor dit type chocoladekoekje.

Wedstrijd

De bezoekers van de tentoonstelling kunnen deelnemen aan een wedstrijd.
Bedenk een leuke tekening, korte zin of rijm in relatie tot de melocake én kies of stem voor een originele naam voor dit cakeje. De benamingen “negerzoen, negerinnete… ” zijn niet meer van deze tijd en anderzijds is “Melo-Cake” een geregistreerd merk.
Hoe doe je mee? Schrijf of teken je voorstel op een kaartje van 10,5 cm x 14,8 cm (postkaart) en overhandig dit aan de expoverantwoordelijke. Deze kaart wordt ter plaatse op een paneel bevestigd en maakt zo deel uit van de tentoonstelling. Voor de prijzenpot selecteert een jury twintig winnaars op basis van creativiteit en originaliteit.
Met de bon op het inkomticket krijgt men overigens gratis een mooi pakketje postkaarten van Antwerpen Koekenstad.

GOODIEBAG Koekjes uit Antwerpen

De goodiebag bevat het standaardboek over het Antwerpse Handje, aangevuld met een ruim pakket van LU koekjes, onder meer de Melo-Cakes.
Het boek belicht de geschiedenis van de relatie tussen Antwerpen en de hand, het ontstaan van het Antwerpse Handje als zoete lekkernij.

De goodiebag kan worden aangekocht op de tentoonstelling.
Normale prijs: 30 euro
Prijs met korting
20 euro (korting van 10 euro met de bon van de pateekes&chocoladepas)
25 euro (korting van 5 euro met het inkomticket expo “Koekjes uit Antwerpen”)